„ZAŠTO ŠUTIŠ?“, TEATAR &TD, SRIJEDA, 19. PROSINCA
O važnosti neizgovorenog
U srijedu, 19. prosinca u Teatru &TD, dvorana SEK održat će se premijera predstave 'Zašto šutiš?' u režiji Lee Anastazije Fleger
Objavljeno: 18.12.2018. 21:58:50
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
"Zašto šutiš?" / Denis Komljenović

Zašto šutiš?“ dominantno je neverbalna (ali izrazito dramska) predstava u kojoj gledamo ključne trenutke u životu jednog potpuno običnog para. U ovome slučaju žene i muškarca.

Scene koje gledamo ključni su trenuci iz njihova života. One nisu sjećanja na svađe, prepirke, vjenčanja, zabave, proslave, rođendane ili obljetnice. Ne prikazuju se velike, atraktivne scene. U fokusu su trenuci koji dolaze nakon njih. Ne gledamo genezu, niti uzroke partikularne situacije. Gledamo posljedice konflikata, ono što se događa kada vrhunac momenta više ne postoji i kada se treba nositi i suočiti s posljedicama određene situacije. Tada i ondje nastupaju dramatične tišine.

Komunikacija je glavna tema predstave. Svaki par na svijetu ima autentičan, specifičan način međusobne povezanosti i komunikacije. Ona je vrlo često potpuno strana, nepoznata drugim ljudima. Ona je razumljiva samo onima koji su je uspostavili. Neka rečenica, čak neka riječ, može biti velika priča za sebe koja se dogodila u pretpovijesti komada.

„Bavimo se specifičnim tipom komunikacije koji najčešće izbjegava razgovor o esenciji problema. Ono što je skriveno u neizgovorenom postaje važnije, i u ovom slučaju kazališno bitnije od riječi koje se izgovore. Od izgovorenog teksta mnogo su bitnije okolnosti situacija (i predsituacija), te odnosa (i predodnosa) lica na sceni“, naglasila je redateljica Lea Anastazija Fleger.

Uz nju, autorski tim predstave čine izvođači Katarina Strahinić i Robert Španić. Scenu i kostime potpisuje Ana Sarić, a glazbu Milorad Stranić. Reprizne izvedbe na rasporedu su 20. i 21. prosinca.