GKL SPLIT, NAJAVA SEZONE 2016./2017.
Redateljska igra na sigurno i dobrodošao repertoarni 'rizik'
GKL Split u novoj sezoni igra na sigurno po pitanju redatelja i autorskih timova, dok je u pogledu repertoara, uz nezaobilaznu bajku i lektiru, ponovo otvorio vrata onom puno važnijem i zanimljivijem, no zbog neshvatljivih gledateljskih navika nažalost rizičnijem - autorskom projektu i novom domaćem dramskom tekstu
Objavljeno: 7.9.2016. 11:12:15
Izvor: kritikaz.com
Autor: Igor Tretinjak
GKL Split - najava sezone / gkl-split.hr

Za razliku od prošlih sezona, kad je znalo ugostiti međunarodna redateljska imena poput slovenske lutkarice Jelene Sitar i Mareka Bečke iz Češke, Gradsko kazalište lutaka Split ove se sezone odlučilo okrenuti provjerenim domaćim snagama. Sezonu otvara i zatvara u posljednje vrijeme izuzetno zaposlena (ne bez razloga) Renata Carola Gatica, čija su razigrana i raspjevana redateljska poetika te bavljenje važnim temama za tinejdžere uvelike obogatile domaće kazalište za djecu. Sezonu otvara s pričanjem priče na pokoloko način. U Splitu je grah pao na "Tri praščića" koja nastaju u koprodukciji s Teatrom Poco Loco. Predstava će sadržavati sve što pokoloko pričaonice i inače sadrže - pričanje, pjevanje, vizualno igranje uz pomoć grafoskopa i sudjelovanje djece uz puno smijeha, zabave i šarma. Režiju i koncept potpisuju pokolokosice Maja Katić, Renata Carola Gatica, Zrinka Kušević i Dunja Fajdić, a igraju splitske snage Milana Buzolić-Vučica, Ivan Medić, Branimir Rakić, Milena Blažanović (animacije na grafoskopu) i Ivana Bandalo (klarinet). Premijera je zakazana za 24. rujna.


Teatar Poco Loco: "Tri praščića"

Slijedi još jedan provjeren autorski par, Ksenija Zec i Saša Božić, koji svojom prepoznatljivom poetikom posljednjih godina ispisuju važne retke suvremenog kazališta za djecu. Ovo je povratak autorskog para u GKL Split nakon još uvijek aktualne predstave "Glazbatorij". Dok su u toj nagrađivanoj predstavi djecu odveli u svijet klasične glazbe, u novom projektu "U Zvijezde" odvest će ih u... zvijezde. U predstavi će se izvođači i gledatelji, na tragu "Glazbatorija", zaputiti u svijet kazališta predmeta kroz spoj animacije, pokreta i plesa.  Premijera se očekuje 7. listopada.

Za razliku od prve dvije premijere, koje su namijenjene djeci od 3 godine naviše, treća premijera namijenjena je nešto starijoj publici, onoj 12+. Riječ je o predstavi "Moje ime je Anne Frank" koja nastaje u koprodukciji sa susjednim kazalištem PlayDrama. Predstava se temelji na "Dnevniku Anne Frank" i nadamo se da će Elvis Bošnjak, koji potpisuje adaptaciju i režiju, napraviti naglašeniji odmak od svima znane priče. Iako je Annina strašna sudbina uvijek, pa tako i danas, aktualna, dojma smo da se njena univerzalna tragičnost nudi na upisivanje novim vremenima, prostorima i tragedijama. Posebice našoj suvremenosti koja svakodnevno nove i nove Anne Frank. Premijera je najavljena za 12. studenog.


"Glazbatorij"

Za kraj kalendarske godine GKL Split priprema nastavak izuzetno popularne blagdanske splitske predstave "Bijele kočije" koju je sad već davnih dana režirao jedan od najvećih lutkarski redatelja ovih prostora, Davor Miladinov. Nastavak te bijele bajke režirat će glumica GKL-a Split Sanja Vidan uz dramaturšku asistenciju Branka Ružića, a premijera se očekuje 3. prosinca.

Za 2017. godinu GKL Split je ostavio pravu kazališnu poslasticu (na papiru, naravno). 10. ožujka 2017. praizvedbu će doživjeti izuzetno poetičan, topao i duhovit tekst Olje Savičević Ivančević, "Som na cilome svitu", prije dvije godine nagrađen prvom nagradom Natječaja Mali Marulić za najbolji domaći tekst. Budući da taj natječaj uz puno mara i truda organizira upravo GKL Split, izuzetno nam je drago da će tekst ugledati svjetla pozornica (znate kako je to kod nas s novim domaćim dramskim tekstovima. Na čekanju su u prašnjavim i zatrpanim ladicama domaćih kazališta dok ih se ne uvrsti u obaveznu lektiru) te da će biti praizveden upravo ovdje. Tekst je jezično izuzetno zanimljiv jer je pisan "izmišljenim" otočkim narječjem te nudi silne izvedbene i lutkarske mogućnosti, balansirajući između mita i stvarnosti s otocima kao glavnim likovima. Bit će vrlo zanimljivo vidjeti "kazališni odgovor" redateljice Renate Carole Gatice na jezično-izvedbeno bogatstvo drame te već sad možemo reći da je upravo to predstava koju očekujemo s najvećim nestrpljenjem.

Na kraju (prije samog početka) zaključimo kako je GKL Split odlučio u novoj sezoni igrati na sigurno po pitanju redatelja i autorskih timova, dok je u pogledu repertoara, uz nezaobilaznu bajku i lektiru, ponovo otvorio vrata onom puno važnijem i zanimljivijem, no zbog neshvatljivih gledateljskih navika (učitelja-ica i odgajatelja-ica), nažalost, rizičnijem - autorskom projektu i novom domaćem dramskom tekstu.