9. SLOVENSKI BIJENALE LUTKARSKIH AUTORA
Ako lutka ima noge, onda mora hodati!
Donosimo vam cjeloviti tekst promišljanja naše Olge Vujović u ulozi selektorice 9. slovenskog bijenala lutkarskih autora, kao i raspored programa bijenala koji će se održati od 13. do 16. rujna u Mariboru
Objavljeno: 11.9.2017. 2:39:15
Izvor: kritikaz.com
Autor: Olga Vujović
LGM, "Sanje o zvezdi" / Promo fotografija - LGM

Prihvaćajući ulogu selektorice lutkarskih  predstava koje su nastale u razdoblju od 1.5. 2015. – 30.4.2017. razmišljala sam jedino o tome kako ću gledati puno predstava, vidjeti najnovija djela poznatih lutkara kao i onih koji stvaraju malo postrance, uživati u raznim lutkarskim zahvatima i pri tome putovati meni dragom Slovenijom.  Nisam pri tome mislila da ću vidjeti i neuspjela ostvarenja, da prijevoz ne funkcionira uvijek baš najbolje ili da ću provoditi besane noći razmišljajući koju od predstava izabrati...

Bila sam ponosna i zadovoljna što su baš mene odabrali ljudi koji se na najrazličitije načine bave kazalištem lutaka. Smatrala sam da su me odabrali zbog mojeg poznavanja lutkarskog medija, desetljetnog iskustva u gledanju predstava, sposobnosti da analiziram predstave i valjda određenog (dobrog) ukusa, ali i činjenice da nemam razloga nikome podilaziti, ni zbog koga ili čega mijenjati kriterije. I tu je nastalo pitanje kriterija... koji puta lako možete objasniti zašto ste se odlučili za neku predstavu, a za neku ne, ali ponekad je to slutnja koju tek morate osvjestiti.

I onda je izronila spasonosna kategorija: birati ću one predsatve koje bih sama rado ponovno gledala (natjecateljski program). Njima ću dodati one, koje su mi bile zanimljive i posebne, mada me nisu sasvim pridobile (popratni program). Spomenula sam da me ništa ne može ometati u mojem odabiru, ali sam pri tome zaboravila vrlo praktične pojmove poput vremena i mjesta: Bijenale traje točno određen broj dana i predstave se mogu igrati na određenim mjestima. I to je jedino ograničenje; bez njega bih izabranima predstavama dodala možda još po neku, ali isključivo u pratećem programu.

Na 9. bijenale prijavljene su 52 predstave - prvu sam pogledala 12. travnja 2016. (dok još nije niti bila prijavljena, nego je samo premijerom ulazila u vremenski kriterij), posljednju 29. travnja 2017.; najviše sam ih pogledala u siječnju, veljači i travnju 2017.; sve sam ih, osim jedne snimke,  gledala „u živo“ u najrazličitijim uvjetima: od  pozornica s profesionalnom opremom preko improvizacija na prigodnim scenama do izvedbi u parku.

Bila sam uvjerena da ću djelomice ispraviti „nepravdu“ prema nezavisnim kazalištima te da program neće biti sastavljen isključivo od predstava Lutkovnog gledališča Ljubljana i Lutkovnog gledališča Maribor, ali... čak i najbolje zamisli „propadaju“ kada ih se, zbog pomanjkanja novaca ili prostornih uvjeta, ne može izvesti do kraja. Međutim, naišla sam na odlične predstave odigrane u relativno  nepovojnim uvjetima, kao što sam se nagledala dosadnih i nerazumljivih predstava nastalih u optimalnim uvjetima. Dosadnu je predstavu lako prepoznati: stalno gledate na sat, zijevate kao vodeni konj, svi oko vas se vrpolje i hoće doma (ponekog i odnesu, jer počne plakati), a vi se osjećate kao „heroj rada“.

Pojam nerazumljivosti je puno teže analizirati - prvo sam mislila da ne razumijem dovoljno slovenski jezik pa da mi je nešto promaknulo u praćenju, pa da sam možda odlutala mislima... Neke sam razumjela tek kada sam pročitala slikovnicu po kojoj su rađene (vrlo često su slikovnice predložak za predstavu). Onda sam razgovarala s dramaturzima koji su mi potvrdili ono što sam naslutila: u težnji da se estetika oslobodi naoko suvišnog teksta, ostavi se ideja bez objašnjenja i takvim se intervencijama putem pogubi smisao i logičan razvoj događaja. Djeca se obično zabave nekim šarenim, veselim ili dinamičnim zbivanjima i ne mare previše za priču. Uostalom, čemu služe mame?

Također mi se čini nedopustivim uzimati poznati naslov i onda mijenjati tekst ili smisao - valja naznačiti da se radi o prilagodbi ili inspiraciji po zadanim motivima. Osim nedostatka logičnog razvoja zbivanja smetalo me je nepoštivanje temeljnih zakona animacije: lutka se navlači bez ikakvog obzira iako je osmišljena tako da je se može animirati (ako ima noge, onda mora hodati). Ako na primjer ima udove koje ne može pokretati, to nije razlog da „leti“, a ako se lutka lako može zamijeniti glumcem bez narušavanja logike, pitanje je trebamo li govoriti o dramskoj ili lutkarskoj predstavi.

Tako sam napokon odlučila odabrati devet predstava u natjecateljski program i to zato što su bile dobro animirane (doslovno ili lutkarski mišljene), zato što su imale razumljivu priču, zato što su imale pouku i poruku, zato što su bile vizualno zanimljive ili lijepe, zato što su zvučale dobro (glazba i govorna artikulacija), zato što su glumci igrali sa srcem i pameću i napokon zato što sam ih željela opet vidjeti! Iako su sve te predstave uglavnom namijenjene mlađem uzrastu, imaju dovoljno elemnata da podsjete odrasle na neke vrijednosti koje su možda zanemarili ili čak zaboravili. Možda će netko primjetiti kako sam u ovaj program uvrstila  prilično tradicionalne predstave, pa sam zato u  popratni program uvrstila četiri predstave koje su vizualnim, glazbenim, tematskim ili izvedbenim elementima pokazale što se sve sve može smatrati lutkarskim kazalištem, a posve ih jednakom pažnjom mogu gledati sve uzrasti.

 

Raspored programa (naslove predstava ostavili smo u originalu):
Srijeda, 13. rujna 2017
17.00, Mala dvorana LGM
Kulturni zavod Kult / Nika Bezeljak / Laura Zafred
ČUK NA PALICI

18.00, klet Minoritske crkve
Otvorenje izložbe Silvana Omerzua

19.00, Velika dvorana LGM
Lutkovno gledališče Maribor
SANJE O ZVEZDI

20.00, Auditorij LGM
Druženje s lutkarima

Četvrtak, 14. rujna 2017
10.00, Stara dvorana SNG Maribor
Lutkovno gledališče Ljubljana
BI SE GNETLI NA TEJ METLI?

11.00, GT22 (Glavni trg 22)
Pripovjedni varijete / Stripburger / Forum Ljubljana
ZVERINICE IZ STRIPA

11.30, Minoritska crkva LGM
Lutkovno gledališče Maribor
PIRAT IN LUNA

12.30, Sunčani studio LGM
Razgovor o predstavama

17.00, Velika dvorana LGM
Lutkovno gledališče Maribor / Mini teater / Moment
O DEČKU IN PINGVINU

18.00, Mala dvorana LGM
Lutkovno gledališče Ljubljana
MEDVED IN MALI

18.30, GT22 (Glavni trg 22)
Pripovjedni varijete / Stripburger / Forum Ljubljana
ZVERINICE IZ STRIPA

19.00, Studio LGM
Matic Lukšič, produkcija AGRFT
SKICA ZA SRCE

20.00, GT22 (Glavni trg 22)
Otvorenje izložbe Zemljevidi bienalov in inštalacija KONJ

21.00, Auditorij LGM
Druženje s lutkarima

Petak, 15. rujna 2017
10.00, Mala dvorana LGM
Lutkovno gledališče Ljubljana
MEDVED IN MALI

11.00, Studio LGM
Kuća djece u umjetnosti / Lutkovno gledališče FU-FRU
ZA PETIMI GORAMI

12.00, Sunčani studio LGM
Razgovor o predstavama

17.00, Velika dvorana LGM
Lutkovno gledališče Ljubljana
VIRGINIJA VOLK

18:00, Studio LGM
Kuća djece u umjetnosti
ZA PETIMI GORAMI / Lutkovno gledališče FU-FRU

18.00, Sunčani studio LGM
Srečanje tujih festivalskih gostov in članov ULU

20.00, GT22 (Glavni trg 22)
Moment in GT22
VIKTORIJA 2.0

21.00, Auditorij LGM
Druženje s lutkarima

Subota, 16. rujna 2017
9.00, Velika dvorana LGM
Lutkovno gledališče Maribor
KAJ PA ČE …

11.00, Mala dvorana LGM
Lutkovno gledališče Ljubljana
KARELČKOVE ZGODBICE

12.00, Sunčani studio LGM
Razgovor o predstavama

17.00, Studio LGM
Predstavljanje knjige Edija Majarona i simpozij koji vodi Anže Virant

17.00, Mala dvorana LGM
Lutkovno gledališče Ljubljana
KARELČKOVE ZGODBICE

19.30, Velika dvorana LGM
Podjela nagrada

20.00, Velika dvorana LGM
SNG Nova Gorica
PETER KUŠTER

21.00, Auditorij LGM
Druženje s lutkarima