OD 14.-19. RUJNA LUTKE VLADAJU!
48. PIF – Između tradicije i lutkarskog eksperimenta
48. Međunarodni festival kazališta lutaka - PIF održat će se od 14. do 19. rujna u Zagrebu, a u svom će službenom programu prikazati trinaest predstava iz devet zemalja i pružiti publici pregled europskog, domaćeg i regionalnog lutkarstva
Objavljeno: 3.9.2015. 2:39:14
Izvor: kritikaz.com
Autor: Kritikaz.com
Guščar Matija / pif.hr

Ovogodišnji PIF ravnopravno predstavlja tri različite tendencije u lutkarstvu – repertoarne predstave u kojima se demonstrira vještina tradicionalnog lutkarstva, predstave koje eksperimentiraju i proširuju lutkarsku formu te novi trend europskog kazališta – predstave namijenjene najmlađoj publici koja se prvi put susreće s kazalištem. Urednica programa ovogodišnjeg PIF-a Livija Kroflin ističe da će PIF pokazati čudo oživljene materije i snagu kazališta animacije u kojem je animirano ama baš sve, a istančanijim dušama možda ukazati na jedinstvo čovjeka, lutke, trave i kamena.

PIF će tradicionalno biti najavljen 12. rujna povorkom lutaka kroz grad koju će predvoditi gigantska maskota festivala Pifko, a u sklopu popratnih programa bit će održane radionice lutkarstva za sve uzraste, treća izložba dječjih radova Lutka, maska, PIF!  (od 11.9. u EtnoArt Galeriji) i niz predstava na otvorenom.

Festival će otvoriti predstava Tutu nizozemskog kazališta Lichtbende, koja će nas odvesti u dvadesete godine prošlog stoljeća osebujnim spojem kazališta sjena, kazališta predmeta, plesa i glazbe koja se izvodi uživo. Tutu je prije svega gozba za oči i uši, ali i putovanje kroz povijest društvenih i umjetničkih plesova u turbulentnom razdoblju između dva svjetska rata koja će oduševiti publiku svih uzrasta i prizvati u sjećanje razdoblje najranije filmske produkcije.

Uspješna suradnja PIF-a i Umjetničke akademije u Osijeku nastavlja se i ove godine, kad ćemo po prvi put moći vidjeti njihovu predstavu u službenoj konkurenciji festivala. Pod mentorstvom Maje Lučić i u režiji Tamare Kučinović, UOAS će nam predstaviti svoju viziju Šimunovićeve Duge, koja je od selektora festivala prepoznata kao predstava koja može ravnopravno konkurirati i profesionalnim produkcijama. UAOS će nam se predstaviti i u popratnom programu I TO JE PIF... s čak četiri predstave (O Tolstoju i lavovima i pustim otocima, Kuma smrt, Zlatokosa i Mjesečina) u kojima će predstaviti šarolike mogućnosti lutkarskog izraza i vještinu animacije kao zalog u bolje lutkarsko sutra.

Novina ovogodišnjeg programa je filmski program ovogodišnjeg PIF-a, u sklopu kojeg će biti prikazan niz lutkarskih filmova, među kojima su i kultni filmovi studija Aardman o Wallaceu i Gromitu, ali i popularna televizijska serija Radio Televizije Novi Sad Lutkomendija, čije je prikazivanje posvećeno autoru ovog regionalnog Muppet Showa, nedavno preminulom Milivoju Radakoviću.

Ulaznice za 48. PIF možete kupiti u pretprodaji 10. i 11. rujna u KUC-u Travno. Nakon 14. rujna moći ćete ih kupiti i na blagajnama dvorana u kojima se održavaju predstave. Ulaznice za predstave bit će dostupne i putem internetske stranice www.pif.hr, na kojoj možete pronaći i cjelokupan program festivala.