PREDSTAVLJENA NOVA SEZONA
Dječje kazalište u Osijeku ima čisti hit na papiru
Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku za novu je sezonu pripremilo tri premijerna naslova, među kojima i "Nije me strah", redateljice Ljudmile Fedorove, koja stoji iza hit predstave "Deveta ovčica"
Objavljeno: 9.9.2015. 4:06:25
Izvor: kritikaz.com
Autor: Igor Tretinjak
Deveta ovčica / Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku

Ruska redateljica Ljudmila Fedorova, draga gošća hrvatskih lutkarskih kazališta i vanjska suradnica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, režirat će predstavu "Nije me strah", po slikovnici Dubravke Pađen Farkaš. Početkom 2014. godine Fedorova je postavila na daske Dječjeg kazališta jednu od najuspješnijih i najkvalitetnijih lutkarskih predstava u Hrvatskoj u posljednje vrijeme, "Devetu ovčicu", također nastalu po slikovnici, no autorice Silvije Šesto. Osim što je pokupila brojne festivalske nagrade, od PIF-a preko Assiteja i Malog Marulića do SLUK-a, predstava je potvrdila visoku animacijsku i glumačku razinu iskusnog ansambla, čija zrelost je u pravo vrijeme pomlađena odličnim glumcima i lutkarima Edijem Ćelićem i Lidijom Kraljić Zavišić. Zbog svega toga s nestrpljenjem očekujemo novu predstavu, čija se premijera planira za veljaču ili ožujak 2016. godine.

Prije "Nije me strah" u Dječje kazalište stiže vrlo dobra, poetična i razigrana predstava "Jonathanov let", premijerno izvedena na Osječkom ljetu kulture. O predstavi smo pisali nakon premijere, a kritiku možete pročitati ovdje.

Treća premijera vječni je izazov i kamen spoticanja lutkara i lutkarskih kazališta, Collodijev "Pinokio". Redatelj Damir Mađarić odlučio je u predstavi ispreplesti glumce i lutke, a u kojem ključu i s kojom idejom, saznat ćemo za par mjeseci. Pinokio nastaje u koprodukciji s Gradskim kazalištem Joza Ivakić iz Vinkovaca te će njime glumac Đorđe Dukić obilježiti 30 godina umjetničkog rada.

Osim premijera, Dječje kazalište priprema i dvije obnove. Riječ je o predstavama "Božićna priča" i "Vesela avlija" Branka Mihaljevića, koje će, uz slavnu predstavu "Zeko, Zriko i Janje" činiti "trilogiju" kojom će se obilježiti deset godina od smrti tog poznatog umjetnika.

Kazalište nastavlja njegovati i rad s mladima u svojim studijima. Upisi u Dramski studio za osnovnoškolce  uz voditeljice Lidiju Helajz i Aretu Ćurković bit će u subotu, 12. rujna u 10 sati, u Plesnu igraonicu Početnicu koju vode  Aleksandra Colnarić i Maja Vrkić u ponedjeljak 14. rujna u 17 sati dok će Baletni studio pod vodstvom baletne pedagoginje Štefanije Heller nove polaznice upisivati također u ponedjeljak 14. rujna u 19 sati. Od ove godine Dramski studio za srednjoškolce vodi Areta Ćurković, a novi se polaznici mogu upisati u srijedu 16. rujna u 20 sati. Sve u svemu, pred nama je vrlo zanimljiva sezona.