JOŠ JEDNA U NIZU SRAMOTA
Jubilarnom 10. Malom Maruliću zrnca umjesto novaca
Zbog privremenog financiranja u Splitu, Mali Marulić je ove godine dobio četvrtinu uobičajenih sredstava te svoje jubilarno deseto izdanje nije u mogućnosti održati u Splitu, već će se dio programa zbog financijskih troškova održati u Zagrebu
Objavljeno: 21.2.2017. 1:48:07
Izvor: kritikaz.com
Autor: Igor Tretinjak
Mali Marulić / gkl-split.hr

Umjesto da prvih deset festivalskih godina zaokruži u velikom stilu, Festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić upravo se na jubilarnom izdanju našao koračić od gašenja - sa svega četvrtinom uobičajenih sredstava. Razlog je privremeno financiranje, odnosno maćehinski odnos Splita, ali i Hrvatske prema kulturi, kazalištu i kazalištu za djecu.

Ta zrnca umjesto novca nisu dovoljna za ugošćavanje svih selektiranih predstava u Splitu pa je ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Split i festivala Mali Marulić, Marija Tudor "bila prisiljena donijeti odluku koja mijenja formu festivala, ali omogućuje njegovo održavanje i zasluženo sudjelovanje svih selektiranih predstava", kako stoji u najavi festivala.

Prema toj odluci, tri predstave zagrebačkih kazališta ostat će u Zagrebu i igrati na svojim matičnim scenama gdje će ih stručni žiri i gledati. U Zagrebu će se na Akademiji dramskih umjetnosti održati i umjetničko-stručni kolokvij na temu „Suvremeno hrvatsko dramsko kazalište za djecu“, iniciran upravo povodom jubileja.

Zagrebački dio programa održat će se od 6. do 8. travnja, a festival se potom vraća u svoj Split u kojem će od 9. do 12. travnja igrati predstave kazališta domaćina, te naslovi riječkog, osječkog i dubrovačkog kazališta.

U Spitu će, uz predstave, biti i bogat popratni program poput čitanja tekstova nagrađenih na Natječaju za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu i slušaonice radio-igara za djecu. Na sceni GKL-a Split održat će se i centralna svečanost na kojoj će biti dodijeljene nagrade Natječaja za najbolji tekst.

GKL Split će i nakon završetka festivala inzistirati na tome da se raspletom splitske političke situacije splitskoj djeci vrati programski dug, odnosno omogući gledanje odabranih zagrebačkih predstava, odnosno njihova gostovanja u GKL-u do kraja 2017., stoji u najavi.


GKL Split: "U zvijezde"

Izronimo nakratko iz hrvatskog kulturnog mraka na svjetlo. Za sudjelovanje na desetom Malom Marulu prijavljeno je ukupno 26 predstava iz Hrvatske i Slovenije, a izbornik Tomislav Zajec odabrao je sedam koje će biti izvedene u natjecateljskom dijelu programa:

  1. LEGENDA O BESKRAJNOM MORU, Kazalište Marina Držića, Dubrovnik, autorica: Olja Savičević Ivančević, redatelj: Ivan Plazibat;
  2. BAJKA O ŽAR PTICI, Gradsko kazalište Žar ptica, Zagreb, autorica i redateljica: Ivica Boban;
  3. LJUBITI, SAMO LJUBITI, Teatar PocoLoco, Zagreb, autor: Zvonimir Balog, redateljica: Renata CarolaGatica;
  4. PUŽ, Kazalište Mala scena, Zagreb, autorica: Maja Hrgović, redatelj: StašaZurovac;
  5. U ZVIJEZDE, Gradsko kazalište lutaka Split, autori i redatelji: Ksenija Zec i Saša Božić;
  6. NIJE ME STRAH, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, autorica: Dubravka Pađen Farkaš, redateljica: Ljudmila Fedorova;
  7. BEBA BEBAČ, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, autor i redatelj: David Petrović.

Teatar PocoLoco: "Ljubiti, samo ljubiti"

Festival Mali Marulić utemeljen je 2008. godine s ciljem poticanja hrvatskog dramskog pisma za djecu i kazališnog stvaralaštva temeljenom na domaćem tekstu. Na ovogodišnji Natječaj za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu, koji čini sastavni dio festivala stigla su 34 teksta, a u tijeku je žiriranje za nagrade koje će piscima biti uručene u sklopu festivala.

GKL Split zahvaljuje kazalištima Žar ptica, Mala scena i Teatru PocoLoco na razumijevanju i spremnosti da se prilagode koncepciji ovogodišnjeg festivala i (privremeno) odreknu igranja pred splitskom publikom.

Također, GKL Split zahvaljuje zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti koja će 6. travnja ugostiti umjetničko-stručni kolokvij, prvi program ovogodišnjeg jubilarnog izdanja festivala.