UTORAK, 21.3, UMJETNIČKA AKADEMIJA U OSIJEKU
Provedite Svjetski dan lutkarstva u društvu budućnosti domaćeg lutkarstva
U utorak, 21. ožujka s početkom u 11 sati Umjetnička akademija u Osijeku svečano će obilježiti Svjetski dan lutkarstva izvođenjem odabranih studentskih etida, izložbom lutaka studenata kazališnog oblikovanja i popratnim programom
Objavljeno: 20.3.2017. 8:51:31
Izvor: kritikaz.com
Autor: Igor Tretinjak
"Trenutak" / Promo fotografija

U sklopu prigodnog programa, koji će se od 11 sati održati u prostorima Akademije (Ulica Petra Svačića 1F), studenti 1. i 3. godine glume i lutkarstva izvest će etide Život i Trenutak te će pročitati hrvatsku i svjetsku poruku povodom Svjetskog dana lutkarstva.

Prostore Akademije dodatno će oživiti izložba lutaka studenata Kazališnog oblikovanja te će biti organizirano vođenje i upoznavanje s fundusom lutaka.

U nastavku donosimo dijelove svjetske i hrvatske poruke povodom Svjetskog dana lutkarstva, uz nadu da ćete u svom mediju naći prostor za najavu našeg događanja te da ćete i sami postati dijelom naše male proslave ove bezgranične umjetnosti.

Autorica svjetske poruke, Nancy Lohman Staub, bila je jedna od urednica Svjetske enciklopedije lutkarstva, potpredsjednica UNIMA-inog Izvršnog odbora i članica Povjerenstva za publikacije, Povjerenstva za istraživanja i Povjerenstva za baštinu, a sada je članica Povjerenstva za socijalnu pravdu. U svojoj poruci, između ostaloga, istakla je današnju povezanost lutkara, pozvavši ih da proslave svoj dan i zajedništvo na internetu:

"Stotine suvremenih lutkara iz cijelog svijeta objavljuju dijelove svojih nastupa uživo na internetu kako bi privukli publiku i izvođače. UNIMA sponzorira izvedbe uživo, festivale, konferencije i publikacije te izvještava o njima na svojoj mrežnoj stranici. Kao što je i predvidjela mala skupina ljudi koja je osnovala UNIMA-u, njezini sadašnji članovi iz više od devedeset zemalja surađuju bez obzira na razlike. S eksponencijalnim rastom izloženosti raste i naša odgovornost prema publici i jednih prema drugima. Proslavimo Svjetski dan lutkarstva kao prijatelji sa zajedničkim oduševljenjem za tu umjetnost objavom svojih proslava na internetu, koji nas zaista povezuje!"

Autor ovogodišnje hrvatske poruke, pokretač Vukovarskog lutkarskog proljeća Himzo Nuhanović nije zaboravio spomenuti važnost studija glume i lutkarstva na Umjetničkoj akademiji u Osijeku za budućnost hrvatskog lutkarstva:

"...U hrvatskoj UNIMA-i, asocijaciji svjetskog lutkarstva, glumci su našli neku pritajenu nadu. Više nisu marginalizirani, a Umjetnička akademija u Osijeku, u svojih desetak godina postojanja, pomaže da svladaju temeljne, zanatske vještine i umjetničke slobode. To je karika koja je Hrvatskoj nedostajala. Osjeća se to i vidi u suvremenoj lutkarskoj umjetnosti.

Nažalost, još uvijek je samo pet domicilnih umjetničkih lutkarskih kazališta, no posljednjih godina i kazališta u manjim gradovima, uz redovni, „veliki“ program, njeguju i stvaraju lutkarsku umjetnost, dok se broj samostalnih lutkarskih družina svake godine povećava i donosi svježinu, dinamiku, raznovrsnost i vjeru u budućnost lutkarstva u Hrvatskoj."