HNK ZAGREB: TERO SAARINEN COMPANY, "MORPHED"
Finski plesni dizajn
Povodom 25 godina diplomatskih odnosa između Finske i Hrvatske u zagrebačkom HNK-u je gostovala Tero Saarinen Company s izuzetno zanimljivom plesnom predstavom 'Morphed'
Objavljeno: 20.4.2017. 5:59:11
Izvor: kritikaz.com
Autor: Olga Vujović
"Morphed" / Mikki Kunttu

Ukoliko ne živite na vrhu jako visoke planine ili na nekom udaljenom otoku na sredini oceana, ne možete tvrditi da vas politika ne zanima, da ne želite ništa o tome znati i da su svi političari... Jer, politika se na neki način bavi vama i to ne mora nužno uvijek biti loše. Primjerice Veleposlanstvo Republike Finske u Zagrebu omogućilo nam je slušanje dobre glazbe zahvaljujući akciji nazvanoj „Fall for Sibelius“ vezanoj uz 150. obljetnicu skladateljeva rođenja (listopad-prosinac 2015.) ili pojavu  finskog stakla u sklopu izložbe "Nordijskog dizajna“ u Muzeju Mimara (2014.) na kojoj je bila i čuvena valovita vaza „Savoy“ Alvara Aalta.

Najnoviji diplomatsko-umjetnički poduhvat bila je proslava 25 godina diplomatskih odnosa između Finske i Hrvatske (30.3.2017.) s gostovanjem Tero Saarinen Company i predstavom „Morphed“ (premijera 16.8.2014., Helsinški festival, Finska nacionalna opera) u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Nekada plesač, danas uglavnom koreograf, Tero Saarinen (1964.) utemeljio je TSC (1996.) kroz koju, putem plesa, promovira humani svjetonazor.

Za „Morphed“ sam Saarinen je napisao: „Pokret je trajni izvor inspiracije za mene. Cilj mi je stvoriti živ, slojevit, snažan, izražajan pokret koji nastaje iz prvobitnih izvora. Ovim djelom sam se želio poigrati sa suprostavljenim silama i trenjima. Okupio sam ljude različitih dobnih skupina i različitih plesnih iskustava kako bih obradio teme poput promjene i senzualnosti.“

Za glazbenu podlogu Saarinen je odabrao tri djela suvremenog finskog skladatelja Esa-Pekka Salonena (1958. - Koncertna etida za solo rog, 2000.; Strana tijela, 2001.; Violinski koncert, 2009. ) i vrlo vješto uskladio pokrete sedmorice plesača s glazbom. Njihov početni energični hod sa stalnim odjevanjem i skidanjem kapuljača (Teemu Muurimaeki) prerasta u plesne pokrete i „komunikaciju“ s užadi koja ih okružuje (scenograf, oblikovatelj svjetla Mikki Kunttu), da bi se pretvorio u "poigravanje ravnotežom i nedostatkom ravnoteže“. U jednom intervjuu Saarinen je opisao ideju predstave "Morphed" kao pronalaženje mjesta pojedinca u zajednici i koliko se on mora žrtvovati.

Svakako možemo reći da je nastup finskih plesača bio doista krasan način obilježavanja ne samo uzajamnih diplomatskih odnosa, već i stoljeća neovisnosti Republike Finske. Za takve sam političke poteze uvijek raspoložena!