18. FESTIVAL PLESA I NEVERBALNOG TEATRA, 20.-23. SRPNJA
Svetvinčenat ponovo postaje centar suvremenog i inovativnog teatra
18. izdanje Festivala plesa i neverbalnog kazališta održat će se od 20. do 23. srpnja u pitoresknom gradiću Svetvinčenat u Istri koji će s deset raznovrsnih plesnih izvedbi autora i autorica iz raznih krajeva svijeta opet postati privremeno sjecište raznovrsnog, autentičnog, suvremenog plesnog izričaja te će kroz pokret dotaknuti i promišljati niz pitanja, problema, pojava i emocija, kako s društvene tako i osobne perspektive
Objavljeno: 19.7.2017. 5:59:22
Izvor: kritikaz.com
Autor: I. T.
"Open Wound" / Promo fotografija

Među najpriznatijim umjetnicima ovogodišnjeg programa izdvaja se kazališna kompanija Agrupación Senor Serrano koja se po treći put vraća na Festival - riječ je o skupini koja stvara originalne produkcije temeljene na pričama iz suvremenog doba. Na ovogodišnjem festivalu gostuju s predstavom "Birdie" (Ptičica), multimedijalnom predstavom s videom uživo, predmetima, Hitchcockovim "Pticama", viđenim iz jednog novog ugla, maketama, dvije tisuće mini-životinja, ratovima, krijumčarima, masivnom migracijom i tri izvođača koji se s humorom, kritikom i predanošću ljudskom rodu hvataju u koštac s kaotičnim svijetom. Osnovana od strane Alexa Serrana u Barceloni 2006., Agrupación Senor Serrano koristi obilje inovativnih i vintage alata kako bi proširila granice kazališta koje stvara te tako stvara kombinaciju scenskih izvedbi, teksta, zvuka i maketa, kako bi uprizorile priče o proturječnim vidovima iskustva današnjeg čovjeka. Za svoj rad nagrađeni su Srebrnim lavom na Venecijanskom bijenalu 2015., te ovjenčani brojnim nagradama i sjajnim kritikama u medijima diljem svijeta.

Renomirana španjolska plesna umjetnica i koreografkinja Laura Aris Alvarez na festivalu gostuje s čak tri projekta: "Open Wound" (Otvorena rana) dio je serije solo radova nazvanih MicroActions, dok je duet "Cualquier Manana" (Jednog jutra) rezultat suradnje s umjetnikom Alvarom Estebanom u projektu Anatomija slomljenih stvari, kojim se ova umjetnica bavi protekle tri godine - riječ je o intimnom duetu o urođenoj tuzi slomljenih stvari. Pored ovih izvedbi, Aris Alvarez će na festivalu održati i radionicu "Izvori snage", namijenjenu profesionalcima te plesačima s osnovnim predznanjem. Laura Aris Alvarezu svom izvođačkom iskustvu deset je godina bila članica čuvene belgijske plesne kompanije Wim Vandekeybus / Ultima Vez; dotad je djelovala kao članica španjolske plesne kompanije Lanonima Imperial te je radila s umjetničkim kolektivom General Electrica kroz nekoliko predstava Tomása Aragaya. Proteklih sedam godina radi kao slobodna umjetnica; dobitnica je nagrade Lladró za najbolju plesačicu na Festivalu de Valencia 1999.

I ove godine Festival nastavlja suradnju s međunarodnom plesnom platformom Aerowaves koja za cilj ima povezivati i upoznavati uzbudljive nadolazeće plesne umjetnike, međunarodne projekte te publike diljem svijeta. Četiri plesne izvedbe u sklopu ovogodišnjeg programa dio su platforme Aerowaves prema odabiru glumca i redatelja Edvina Liverića, predstavnika Hrvatske za Aerowaves, od čega tri iz programa TWENTY 17 koji uključuje 20 najperspektivnijih nadolazećih koreografa i plesnih skupina u Europi: projekt "Your Mother at My Door" mađarskih plesnih umjetnika Emese Cuhorka i Lászla Fülöpa koji djeluju unutar plesne kompanije Timothy and the Things, "Alien Express" slovenskih umjetnika Žigana Krajnčana i Gašpera Kunšeka, "Adorabilis" portugalsko-brazilskog dua Jonasa Lopesa i Landera Patricka. Posljednji projekt u sklopu mreže Aerowaves je "Hidden in Plain Sight" u izvedbi austrijske plesne kompanije Hungry Sharks autora Valentina Alferyja – ta će plesna izvedba ujedno i otvoriti ovogodišnji Festival 20. srpnja u Svetvinčenatu.

Domaću plesnu scenu zastupaju tri projekta: "The Devil's Garden" autora i koreografa Davida Hernandeza u izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla, "Horizont događaja" autorice i koreografkinje Martine Nevistić i izvedbi O.N.E. Art Company te "U nizu" u koreografiji Ane Mrak i izvedbi studenata 1. godine izvedbenog smjera BA studija suvremenog plesa.

Izvedbe na gradskom trgu i u gradskoj loži su besplatne te je ulaz slobodan. Cijena ulaznice za program u kaštelu Grimani iznosi 60 kuna.