16. DO 22. RUJNA, ZAGREB
Ultimativni vodič kroz 50. PIF
Od 16. do 22. rujna u Zagrebu će se održati jubilarni 50. međunarodni festival kazališta lutaka - PIF, a mi vam donosimo najiscrpniji vodič kroz predstave u natjecateljskom programu
Objavljeno: 15.9.2017. 2:12:55
Izvor: kritikaz.com
Autor: Olga Vujović
"Djevojčica iz Lenjingrada" / pif.hr

Za veliku jubilarku selektorica natjecateljskog programa, Livija Kroflin (veliki intervju s njom o 50 godina PIF-a čitajte u ponedjeljak na Kritikazu) odabrala je 15 predstava pa nećemo duljiti s uvodom, već se odmah bacamo na posao.

DJEVOJČICA IZ LENJINGRADA, Središnje državno akademsko lutkarsko kazalište Sergej V. Obrazcov, Ruska Federacija (12+)
Predstava prikazuje život male Valje za vrijeme opsade Lenjingrada  (8.9.1941.-27.1.1944.) kad je gotovo milijun civila pomrlo zbog nestašice hrane i niskih temperatura, osjetno više negoli je stradalo zbog razaranja. Nakon očevog odlaska na bojišnicu i majčine smrti, Valja se skriva u ormaru, sama i prestrašena, gladna i promrzla. Ipak, nije potpuno sama jer je čuva kućni duh Timofeič, pokušavajući je prehraniti trgujući s tipičnim ratnim profiterom - Štakorom. U predstavi se kombiniraju lutke, kadrovi iz vojnih kronika, animacija i filmovi. Predstavu su osmislili Denis Šadrin, Aleksej Šišov i Boris Konstantinov, autor lutaka je Viktor Antonov, glazbu izvodi grupa „Splin“, a izvođači su Jana Mihailova, Ekaterina Maletina i Tatjana Smetanova.
Subota, 16. rujna, 20 sati, Kulturni centar Travno, Scena Travno
Nedjelja, 17. rujna, 20 sati, Kulturni centar Travno, Scena Travno

WANDA LAVANDA, GKL Rijeka, Republika Hrvatska, ( 3+)
Predstava (kritiku pročitajte ovdje) je nastala prema slikovnici koju su napisale i nacrtale Jelena Tondini i Andrea Kustić, a za pozornicu osmislile redateljica Morana Dolenc i autorica lutaka i scenografije Luči Vidanović. Priča o šarenoj ovčici koja zbog svojeg neuobičajenog izgleda ne može uspostaviti prijateljstvo jer je se „svi boje“ priča je o uvažavanju različitosti. Kombinacijom različitih elemenata i materijala nastaju vrlo zanimljivo osmišljene životinje, autorice glazbe su članice grupe „Meritas“ , a uz veterana Zlatka Vicića, nastupaju mladi glumci-lutkari Petra Šarac i Vanja Jovanović.
Nedjelja, 17. rujna, 18.00 sati, Kazalište KNAP

JER TE VOLIM, Kazalište lutaka Skromlehjulet, Kraljevina Norveška (13+)
Lutkarsko kazalište Skromlehjulet u izvedbama povezuje svjetlost, zvuk, glazbu i sliku. U predstavi „Jer te volim“ prema ideji Roquea Jimeneza Palacia i režiji Kjersti Iversen (ujedno kreatorica lutaka) te njihovom zajedničkom nastupu bave se studijom karaktera suvremenog muškarca. Rose je napustila Alfreda i on pokušava pronaći razloge: je li bio nedovoljno pažljiv? nedovoljno muževan? nedovoljno...? Drevna i neprekidna tema o odnosima između muškaraca i žena, tajnovita i tajanstvena, mnogima nedokučiva... Kada već lutkari ne znaju odgovoriti na ta pitanja, možda će to moći lutke?!
Nedjelja 20.00 i 22.00 sata, Zagrebačko kazalište mladih, Scena Polanec

KARLSON S KROVA, KL Zadar, Republika Hrvatska (3+)
Predstava (kritiku pročitajte ovdje) prati druženje osamljenog dječaka Mališana i neobičnog stvora Karlsona koji stanuje na krovu i smišlja nepodopštine – od bacanja kreveta kroz prozor do glumljenja sablasti. Režiju i adaptaciju romana Astrid Lindgren potpisuje Ljudmila Fedorova, lutke i scenu kreirala je Marija Kločeva, a glazbu skladao Tomislav Pehar. Uz  kultnu zadarsku lutkaricu Sanju Zalović  u predstavi  nastupaju Anđela Ćurković Petković, Dominik Karakašić, Irena Busović, Josip Mihatov i Juraj Aras.
ponedjeljak, 18. rujna, 11.00 sati, Zagrebačko kazalište lutaka

BAJKA O RIBARU I RIBICI, Gradsko kazalište Podgorica, Crna Gora (6+)
Uprizorenje vrlo dobro poznate i omiljene Puškinove priče „Bajka o ribaru i ribici“ najčešće ukazuje na ljudsku nezasitnost, no Gradsko kazalište Podgorica i redatelj Evgenij Ibragimov u njoj podcrtavaju skromnost, obiteljski sklad i uvažavanje istinskih životnih vrijednost. Ljudmila Genze Konstantinova je kostimografkinja, scenografkinja i kreatorica lutaka, a Nikolaj Joakimov skladatelj.
Ponedjeljak, 18. rujna, 13.00 sati, Kulturni centar Travno, Scena Travno

NEGDJE DRUGDJE, Kazalište lutaka Ljubljana, Republika Slovenija (7+)
Ulice su prazne, u dućanima ničega nema, škola je zatvorena... u gradu se osjeća nagovještaj rata i djevojčica želi otići na selo, daleko od svega. Biti negdje drugdje. Autori ove tužne i mnogima bliske priče nazvane „Negdje drugdje“ su Zala Dobovšek, Nina Šorak, Asja Kahrimanović Babnik i redatelj Tin Grabnar, autori likovnog djela su Matija Medved i Lea Vučko, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, a igra Ajda Toman. Predstava pomiče tradicionalne  granice lutkarstva budući da je ostvarena ispreplitanjem različitih komponenata poput  animacije, klasičnog  crteža kredom i  projiciranih sličica zahvaljujući kojima  nacrtani likovi oživljavaju.
ponedjeljak, 18. rujna, 18.00 i 20.00 sati, Zagrebačko kazalište mladih, Scena Polanec

DINDIM, O NJEŽNOSTI, Umjetnička organizacija GLLUGL, Republika Hrvatska (7+)
Stari ribar Joao ugledao je u zaljevu pokraj svoje kućica pingvina zapetljanog u mrežu, oslobodio ga je i čekao da se pingvin oporavi. Nakon što se oporavio, pingvin je odlučio ostati uz svog novog prijatelja Joaoa, sve do jednoga dana...  Predstavu „Dindim, o nježnosti“ (kritku pročitajte ovdje) donosi varaždinska  Umjetnička organizacija Gllugl. Posegnuvši za istinitim događajem, redateljica Tamara Kučinović je s glumcima-lutkarima Nikšom Eldanom, Sarom Ipša i Goranom Guksićem napisala tekst, neveliku scenu oblikovao je Petar Nevžala, lutke su osmislile Ivana Živković i Sheron Pimpi Steiner, a skladatelj je Marko Hrašćanec.
Ponedjeljak, 18. rujna, 20.00 sati, Zagrebački plesni centar

BIJELI JELEN, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, Republika Hrvatska (7+)
U režiji i adaptaciji Tamare Kučinović nastupa gotovo cijeli glumački ansambl osječkog kazališta, kostime i scenu kreirala je Zdenka Lacina, a glazbu su odabrali Tamara Kučinović i Nikša Eldan. Iako bez klasične uporabe lutaka, predstava „Bijeli jelen“ svojom koncepcijom pripada u polje lutkarski mišljenih izvedbi: obilje pomagala kojima se osmišljava  pojedini karakter iz životinjskog svijeta ovu predstavu osjetno odvaja od standardnih dramskih predstava.
Utorak, 19. rujna, 11.00 sati, Kulturni centar Travno, Scena Travno

S RAZLOGOM, KD Pinklec i LOFT, Republika Hrvatska (6+)
Događaji u našim životima znaju nas zaprepastiti i pitamo se koji su razlozi za neka, ugodna ili neugodna, događanja. Dakako kako odrastamo, tako se pomalo navikavamo na život, ali nikada, baš nikada nismo spremni za sve ono s čime se sretnemo na svojem putu. Kao ni Veljko u predstavi „S razlogom“ (kritiku pročitajte ovdje) koju pod redateljskim budnim očima Morane Dolenc izvode Petar Atanasoski, Mario Jakšić i Bruno Kontrec. Scenografiju je smislio Bruno Kontrec,obukla ih je  Dunja Vuković, a glazbom okružile Meri Jaman i Anita Valo.
Utorak, 19. rujna, 18.00 sati, Kazalište KNAP

JESENSKI PORTRETI, Kazalište Sandglass, Sjedinjene Američke Države (za odrasle)
Pet karaktera različitih sudbina (postolar, redovnik, pjevač...) u jeseni života pričajući svoje priče. U tome im pomaže njihov  manipulator, animator, suradnik-lutkar Eric Bass:  ponekad vidljiv, ponekad prikriven maskom, ponekad tek „glas s neba“. Gdje prestaje ljudski dio a počinje onaj drveni, gdje prestaju pravila dobrog ponašanja, a počinje istina?
Utorak, 19. rujna, 19.00 i 21.30, Zagrebački plesni centar

MALE PRIČE O NESTAŠNOJ SONJI, GK Zorin dom Karlovac, Republika Hrvatska (3+)
Gazda puno radi, gazda nema vremena, gazda ne stigne izvesti psića u šetnju, gazda je naprosto odrastao, zaposlen i ozbiljan muškarac. A Sonja je mali i zaigrani psić, jako voli svoga gazdu, ali dogodilo se nešto strašno! I Sonja je otišla, daleko od svega što voli i poznaje... Predstava se temelji na knjizi ruskog spisatelja Andreja Usačeva „Pametni psić Sonja“ koju je prevela, dramatizirala i režirala Ljudmila Fedorova. Gazdu i psića igra glumac-lutkar Giulio Settimo, njegove partnerice su Petra Cicvarić i Maja Lučić, autorica likovnog  djela  predstave je Natalia Burnos, a skladatelj Damir Šimunović.
Srijeda 20. rujna, 11.00 sati, Kulturni centar Travno, Scena Travno

SAN O ZVIJEZDI, Kazalište lutaka Maribor, Republika Slovenija (6+)
Umjesto smrti, koju je u priči "Dječji san o zvijezdi" istaknuo Charles Dickens, predstava u izvedbi glumica Kazališta lutaka Maribor Barbare Jamšek, Metke Jurc i Elene Volpi, režiji i likovnoj kreaciji Silvana Omerzua uz glazbu Matije Krečiča podvlači ljudsku komponentu. Predstava je likovno profinjena, glumački i redateljski suptilno osmišljena i vođena pa kada neizbježno dođe do tragičnog kraja, opravdanje  leži u visokoj starosti protagonista, što je mališanima prihvatljivo, jer za njih  to doista predstavlja vječnost.
Srijeda, 20. rujna, 18.00 sati, Zagrebačko kazalište lutaka

NOVI ŠARM LUTKARSTVA, Lutkarska trupa Guangxi, Narodna Republika Kina (za djecu i odrasle)
Predstava se sastoji od sedam kraćih  izvedbi dovoljno raznovrsnih da ispune svačije očekivanje. „Labuđe jezero“ ponudit će lutkarsku inačicu poznatog balet, u predstavi „Sestra Liu i brat Niu“ bit će izvedene pjesme naroda Zhuang, a tu su još „Crveni dječak“, „Raznobojan san“, „Šarm Apsarasa“, „Susret u paviljonu“ i „Miao djevojke“.
Četvrtak, 21. rujna, 13.00 sati, Kulturni centar Travno, Scena Travno

DON JUAN ili RAZMETNI SIN, KazališteTyjatr, Slovačka Republika (7+)
Poznata priča o naslovnom ženskaru i bezbožniku u interpretaciji slovačkog lutkara Ivana Gontka ima drugačije ozračje: don Juan je prvenstveno razbojnik koji ubija iz koristoljublja, a ne zavodnik ljepotica. Dakako i po njega dođu paklene sile, pa je udovoljeno temeljnim moralnim principima. Predstava oblikovana u tradicionalnom duhu marionetskog kazališta obogaćena je nezaobilaznom komentatorom Gašparom. Scenu i lutke osmislili su Miro Duša, Duro Balogh, Beata Westrych Zazrivec i Jara Štuller, redatelj i pisac songova je Juraj Hamar, a deset (uglavnom muških) likova animiraju Ivan Gontko i Ivana /Rebeka Gontkova.
Četvrtak, 21. rujna, 18.30 sati, Glazbeni paviljon Zrinjevac

SOM NA CILOME SVITU, GKL Split, Republika Hrvatska (3+)
Južnočakavski otočki govor u tekstu Olje Savičević Ivančević nije bio nikakva prepreka našoj argentinskoj redateljici Renati Caroli Gatici koja je u potpunosti razumjela samoću dječaka Ivana (Sam na cijelom svijetu) i njegovu potrebu da nađe prijatelja, ali da istovremeno ostane blizak vlastitom otoku, vlastitom domu. Autorica lutaka i scenografije je Alena Pavlović, skladatelj Nenad Kovačić, a igraju Milana Buzolić Vučica, Alin Antunović, Ivan Medić, Branimir Rakić, Andrea Majica i Sanja Vidan.
Petak 22. rujna, 11.00 sati, Zagrebačko kazalište lutaka

U nastavku pogledajte cjeloviti program 50-og PIF-a:

ponedjeljak, 11. rujna – Pretprogram
Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
LUTKE NA KVADRAT, izložba fotografija Ivana Špoljarca (za djecu i odrasle)

četvrtak, 14. rujna – Pretprogram
18.00 sati, Etno artgalerija
Otvorenje izložbe LUTKA, MASKA... PIF, 5. likovni natječaj za djecu, (za djecu i odrasle)

petak, 15. rujna – Pretprogram
18.00 sati, Kulturni centar Travno
Otvorenje izložbe PIF-ovih 50, Ivan Špoljarec (za djecu i odrasle)
18.30 sati, Kulturni centar Travno
Lutkarska radionica MODELIRANJE LUTKE, voditelji: Arsen Ćosić (za odgajatelje i učitelje)

subota, 16. rujna
11.00 sati, Tkalčićeva, Trg bana Josipa Jelačića, Trg Petra Preradovića, Trg Nikole Šubića Zrinjskog
PIFKOVA POVORKA (za djecu i odrasle)

20.00 sati, Kulturni centar Travno, Scena Travno
SVEČANO OTVORENJE 50. PIF-a (ulaz s pozivnicom)
DJEVOJČICA IZ LENJINGRADA, Središnje državno akademsko lutkarsko kazalište Sergej V. Obrazcov, Ruska Federacija(12+)

nedjelja, 17. rujna
11.00 sati, Glazbeni paviljon Zrinjevac i plato Mamutice
XKCD: SPIRIT, LenTinTinStudios, robotsko kazalište lutaka, Republika Hrvatska (za djecu i odrasle)

11.30 sati, Glazbeni paviljon Zrinjevac
NOVI ŠARM LUTKARSTVA*, Lutkarska trupa Guangxi, Narodna Republika Kina (za djecu i odrasle)

17.00 sati, Kulturni centar Travno
Lutkarska radionica ČAŠALICE, voditelj: Arsen Ćosić (za osobe treće životne dobi)

18.00 sati, Kazalište KNAP
WANDA LAVANDA, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Republika Hrvatska, ( 3+)

18.30 sati, plato Mamutice
LUTKOKABARET*, Umjetnička akademija u Osijeku, Republika Hrvatska (5+)

20.00 i 22.00 sata, Zagrebačko kazalište mladih, Scena Polanec
JER TE VOLIM, Kazalište lutaka Skromlehjulet, Kraljevina Norveška (13+)

20.00 sati, Kulturni centar Travno, Scena Travno
DJEVOJČICA IZ LENJINGRADA, SredišnjedržavnoakademskolutkarskokazališteSergej V. Obrazcov, Ruska Federacija(12+)

21.00 sat, Pivnica Medvedgrad
LUTKOKABARET*, Umjetnička akademija u Osijeku, Republika Hrvatska ( 12+)

ponedjeljak, 18. rujna
11.00 sati, Zagrebačko kazalište lutaka
KARLSON S KROVA, Kazalište lutaka Zadar, Republika Hrvatska (3+)

12.00 sati, Etno art galerija
Lutkarska radionica PTIČICA NA KONCIMA, voditelj Arsen Ćosić (za djecu i odrasle)

13.00 sati, Kulturni centar Travno, Scena Travno
BAJKA O RIBARU I RIBICI, Gradsko kazalište Podgorica, Crna Gora (6+)

18.00 i 20.00 sati, Zagrebačko kazalište mladih, Scena Polanec
NEGDJE DRUGDJE, Kazalište lutaka Ljubljana, Republika Slovenija (7+)

20.00 sati, Zagrebački plesni centar
DINDIM, O NJEŽNOSTI, Umjetnička organizacija GLLUGL, Republika Hrvatska (7+)

21.30 sati, Pivnica Medvedgrad
LUTKOKABARET*, Umjetnička akademija u Osijeku, Republika Hrvatska (12+)

utorak, 19. rujna
9.30 sati, Dječji vrtić Travno
Lutkarska radionica ZEKO SKOČKO, voditelj Arsen Ćosić (za djecu Dječjeg vrtića Travno)

11.00 sati, Kulturni centar Travno, Scena Travno
BIJELI JELEN, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, Republika Hrvatska (7+)

18.00 sati, Kazalište KNAP
S RAZLOGOM, Kazališna družina Pinklec u suradnji sa Umjetničkom organizacijom LOFT, Republika Hrvatska (6+)

18.00 sati, Glazbeni paviljon Zrinjevac
XKCD: SPIRIT, LenTinTinStudios, robotsko kazalište lutaka, Republika Hrvatska (za djecu i odrasle)

18.30 sati, Glazbeni paviljon Zrinjevac
NOVI ŠARM LUTKARSTVA*, Lutkarska trupa Guangxi, Narodna republika Kina (za djecu i odrasle)

19.00 i 21.30, Zagrebački plesni centar
JESENSKI PORTRETI, Kazalište Sandglass, Sjedinjene Američke Države (za odrasle)

19.00 sati, Glazbeni paviljon Zrinjevac
LUTKOKABARET*, Umjetnička akademija u Osijeku, Republika Hrvatska (5+)

21.00 sat, Pivnica Medvedgrad
LUTKOKABARET*, Umjetnička akademija u Osijeku, Republika Hrvatska (12+)

srijeda, 20. rujna
11.00 sati, Kulturni centar Travno, Scena Travno
MALE PRIČE O NESTAŠNOJ SONJI, Gradsko kazalište Zorin dom Karlovac, Republika Hrvatska (3+)

13.00 sati, Dječje kazalište Dubrava
PAVAO I NJEGOV GLAVAO*, Kazalište Prijatelj,  Republika Hrvatska,  (5+)

18.00 sati, Zagrebačko kazalište lutaka
SAN O ZVIJEZDI, Kazalište lutaka Maribor, Republika Slovenija (6+)

18.00 sati, plato Mamutice
XKCD: SPIRIT, LenTinTinStudios, robotsko kazalište lutaka, Republika Hrvatska (za djecu i odrasle)

18.30 sati, plato Mamutice
MALI LUTKARI NA 50. PIF-u: JA NEĆU BITI VUK*, TVRDOGLAVO MAČE*, Lutkarska skupina OŠ Frana Galovića;IZGUBLJENA KUĆICA*, Lutkarska skupina OŠ Bartola Kašića; VODA, Lutkarska skupina OŠ Trnsko; RAJSKO VOĆE NA UGLU*, Lutkarska skupina OŠ PavlekaMiškine(za djecu i odrasle)

19.30 sati, Etno art galerija
Promocija: ZVONKO FESTINI – KARIZMATIČNI BARD HRVATSKOG LUTKARSTVA

20.00 sati, otvoreni prostor zapadne strane zgrade Kulturnog centra Travno
LUTKE NA VELIKOM PLATNU: JEŽEVA KUĆA*, Eva Cvijanović, Republika Hrvatska (3+)

21.00 sat, Pivnica Medvedgrad
LUTKOKABARET*, Umjetnička akademija u Osijeku, Republika Hrvatska ( 12+)

četvrtak, 21. rujna
9.30 sati, Dječji vrtić Potočnica
Lutkarska radionica ZEKO SKOČKO, voditelj Arsen Ćosić (za djecu DV Potočnica)

12.00 sati, Etno art galerija
Lutkarska radionicaPTIČICA NA KONCIMA, voditelj Arsen Ćosić (za djecu i odrasle)

13.00 sati, Kulturni centar Travno, Scena Travno
NOVI ŠARM LUTKARSTVA, Lutkarska trupa Guangxi, Narodna Republika Kina (za djecu i odrasle)

17.00 sati, Glazbeni paviljon Zrinjevac
XKCD: SPIRIT, LenTinTinStudios, robotsko kazalište lutaka, Republika Hrvatska (za djecu i odrasle)

17.30 sati, Glazbeni paviljon Zrinjevac
MALI LUTKARI NA 50. PIF-u: JA NEĆU BITI VUK*, TVRDOGLAVO MAČE*, Lutkarska skupina OŠ Frana Galovića;IZGUBLJENA KUĆICA*, Lutkarska skupina OŠ Bartola Kašića; RAJSKO VOĆE NA UGLU*, Lutkarska skupina OŠ PavlekaMiškine(za djecu i odrasle)

18.30 sati, Glazbeni paviljon Zrinjevac
DON JUAN ili RAZMETNI SIN, KazališteTyjatr, Slovačka Republika (7+)

20.00 sati, plato Mamutice
LUTKE NA VELIKOM PLATNU: JEŽEVA KUĆA*, Eva Cvijanović, Republika Hrvatska (3+);IZ DUBINE*, Katrin Novaković, Republika Hrvatska (7+);PRIČA S POČETKA VREMENA*, Božidar Trkulja, Republika Hrvatska (12+)

21.00 sat, Pivnica Medvedgrad
LUTKOKABARET*, Umjetnička akademija u Osijeku, Republika Hrvatska (12+)

petak, 22. rujna
11.00 sati, Zagrebačko kazalište lutaka
SOM NA CILOME SVITU, Gradsko kazalište lutaka Split, Republika Hrvatska (3+)

12.00 Etno art galerija
Lutkarska radionicaZEKO SKOČKO, voditelj Arsen Ćosić (za djecu i OŠ Malešnica)

17.30 sati, plato Mamutice
DON JUAN ili RAZMETNI SIN*, KazališteTyjatr, Slovačka Republika (7+)

18.00 sati, plato Mamutice
XKCD: SPIRIT, LenTinTinStudios, robotsko kazalište lutaka, Republika Hrvatska (za djecu i odrasle)

18.30 sati, plato Mamutice
IVANJSKA BAJKA*, Red Čuvara grada Zagreba, Republika Hrvatska (za djecu i odrasle)

20.00 sati, DODJELA NAGRADA I ZATVARANJE 50. PIF-a
IZA PAPIRA*, Umjetnička akademija u Osijeku, Republika Hrvatska (14+)

* predstave izvan konkurencije