15. DO 21. RUJNA, ZAGREB I SISAK
Ultimativni vodič kroz 51. PIF
Od 15. do 21. rujna u Zagrebu i Sisku održat će se 51. međunarodni festival kazališta lutaka PIF, a samo kod nas pogledajte ultimativni vodič kroz predstave u natjecateljskom programu
Objavljeno: 12.9.2018. 8:51:11
Izvor: kritikaz.com
Autor: Olga Vujović
"Vanja" / pif.hr

FANTAZIJA“, Gradsko kazalište Zorin dom
Subota, 15. rujna, 20 sati, KUC Travno
Nedjelja, 16. rujna, 11 sati, KUC Travno

Čovjek u snu može sve: kretati se u svim pravcima, izvesti najrazličitija djela, učiniti ono što mu je drago – baš kao da je u kazalištu lutaka. Jer lutka, posebice ona na koncu, marioneta, može savladati gravitaciju, pobuniti se protiv zabrana, podučiti  bez straha o istinskim životnim i ljudskim vrednotama. Uvijek se njezin prijatelj-lutkar može sakriti iza nje jer lutka je neustrašiva. Ali i zahtjevna, pa je valja oživiti na pravi način. Zato kažu da je najteže s marionetama, tim visećim lutkama – spetljaju se konci, vodilica se otima iz ruku, a lutkaru „pucaju“ leđa. Ali zato je zadovoljstvo kada se savladaju poteškoće jer tada može nastupiti sanjarija, maštarija, fantazija.

Marionetska predstava „Fantazija“ nastala je u karlovačkom  Gradskom kazalištu „Zorin dom“ , sastoji se od pet  cjelina (Uvod, Leteći Holandez, Trenutak, Primjer, Posveta) koje propituju različite ljudske situacije, a mladi educirani lutkari, predvođeni Giuliom Settimom, autorski i izvođački sudjeluju u stvaranju začaranog vizualno-glazbenog  svijeta (vizualni identitet lutaka Andrea Tich, Ria Trdin, Eric Gerini; skladatelji Ognjen Jovanović, Petar Eldan, Damir Šimunović).
6+

„JEDNOSTAVNA PRIČA“, Lale Teatr, Wroclaw, Poljska
Nedjelja, 16. rujna, 12 sati, Scena F22

Predstava lutkarske kazališne grupe „Lale“ iz poljskog grada Wroclwa prikazuje svakodnevni život malog dječaka, njegovih roditelja i psa. U njihovim se životima ništa sudbonosno ne dešava – oni žive i uživaju u svojem malom svijetu... sve dok se jednoga dana opaki oblak prijeteći ne nadvije nad njih, čime nestanu sve boje i zavlada sivilo. Ipak, ipak, ne valja se prepustiti tuzi i strahu!

Animatori Tomasz Maslakowski i Radoslaw Kasiukiewicz razmještaju likove i predmete izrađene od kartona, ali kada nastupi katastrofa i dječak ostane sam, utješna lutkarova ruka postaje njegovo tijelo (nikada pravi lutkar neće  napustiti svojeg druga).
4+, bez riječi

„BIJELA DEVA“, Kazalište lutaka Maribor, Slovenija
Nedjelja, 16. rujna, 18 sati, ZPC

Mi imamo mačića ili psića, a dječak Ugna u mongolskoj pustinji Gobi ima malu bijelu devu koju pazi i čuva, kao i mi mačića ili psića. Sva djeca dobra srca su jednaka, bez obzira stanuju li u jurti (šatoru), žive li nomadskim životom ili su okruženi drugačijim životinjama – uvijek pokušavaju pomoći.

Ovu priču o maloj bijeloj devi priredila je i režirala Nika Bezeljak prema istinitom događaju, likovno je oblikovao Enej Gala, a igraju Miha Bezeljak i Barbara Jamšek. 
5+

KAŠTANKA“, Kazalište Virovitica i Kazalište lutaka Zadar
Nedjelja, 16. rujna, 20 sati, KUC Travno (Olginu kritiku pročitajte ovdje)

Priču o kujici Kaštanki koja je živjela sa svojim gazdom, siromašnim stolarom, pa se izgubila i zatekla u cirkuskoj družini, da bi opet našla svojeg grubog, ali njoj dragog gazdu, napisao je ruski književnik Anton Pavlovič Čehov, a kao lutkarsku predstavu redateljski postavila Vjera Vidov.

Scenu, kostime i lutke osmislila je Natalija Burnos, a u predstavi nastupaju Sara Lustig i Goran Vučko iz Kazališta Virovitica te  Dominik Karakašić i Irena Bausović iz Kazališta lutaka Zadar.
8+

„MEDVJED I MALI“, Lutkovno gledališče Ljubljana, Slovenija
Ponedjeljak, 17. rujna, Scena F22

Mali je guščić, ali to ne zna niti on niti medvjed jer kada se izlegao iz jajeta, prvo je ugledao medvjeda i proglasio ga svojom mamom. Budući da ga usprkos svim pokušajima medvjed nije uspio u tome razuvjeriti, napokon ga je prihvatio – svejedno je tko ima kljun, a tko dva uha – oni su naprosto prijatelji i sve su razlike nevažne.

Ova ljupka topla priča nastala prema slikovnici Katje Gehrmann u režiji Ivane Djulas dolazi iz Kazališta lutaka Ljubljana. Prema likovnoj zamisli Donne Wilson svi su likovi ispleteni od vune, a igraju Maja Kunšič, Iztok Lužar i Urška Hlebec.
2+

„ZAMRZNUTE PJESME“, GKL Rijeka
Ponedjeljak, 19 sati, ZKL (Igorovu kritiku pročitajte ovdje)

Hladna ruska zima iz Pisahovljevog putopisa udružena s nježnom pričom o prijateljstvu dječaka i djevojčice u rečenicama redateljice Tamare Kučinović iznjedrili su predstavu „Zamrznute pjesme“ u izvedbi Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke. Lijepa scena i funkcionalne lutke Alene Pavlović uz svjetlo Denija Šesnića učinkovito prikazuju toplinu ljudskih osjećaja.

Budući da je riječ o prilično zahtjevnoj animaciji, oko svakog lika se angažira po nekoliko članova  ansambla koji čine  Petra Šarac, Andrea Špindel, Damir Orlić, David Petrović i Tilen Kožamelj.
6+

„VANJA“, Kazalište Karlsson Haus, Rusija
Ponedjeljak, 17. rujna, 21 sat, ZPC

Naziv predstave „Vanja“ nagovještava da se radi o ruskoj predstavi i doista, ovaj hrabri junak dolazi iz malog lutkarskog kazališta „Karlsson Haus“ iz Sankt Peterburga. Vanja se neustrašivo bori protiv svega što njega a time i nas ugrožava, tako da njegove pustolovine pratimo preko stolnih lutaka Alexandera Vakhrameeva u režiji Alexeya Leliavskog i u izvedbi Mikhaila Shelomensteva.

Dodamo li još da se u naslovu uz Vanju spominje i tajanstvena ruska duša, da je predstava namijenjena odrasloj publici i da dolazi ovjenčana nagradama, možemo biti sigurni da nam se s Vanjom ništa loše ne može i neće dogoditi.
16+

„GUYI-GUYI, JOŠ JEDNO RUŽNO PAČE“, Kazalište Periferia, Španjolska
Ponedjeljak, 17. rujna, 12 sati, Kazalište 21, Sisak
Utorak, 18. rujna, 11 sati, KUC Travno

Pričom o krokodilu po imenu Guyi-Guyi koji se izlegao u obitelji pataka pa drugačijim osobinama iznenađuje, čak užasava svoju okolinu, lutkarsko kazalište „Periferia“ iz španjolskog grada Murcia donosi varijantu poznate priče o ružnom pačetu – kako biti svoj ili kako se nositi s različitošću. Zato se naš krokodilčić u jednom trenutku zapita: „Kvak ili ne kvak?“. 

Autor i redatelj ove priče jest Juan Manuel Quironero, s Marisom Garcia i Alfredom Guillamonom  autor je lutaka koje animiraju dva lutkara, a ova nagrađivana predstava namijenjena je cijeloj obitelji.
4+

„JONATHAN I PLAVI STOL“, Golden Delicious Ensamble, Izrael
Utorak, 17 sati, Scena F22

„Igramo se sa svime što nam padne pod ruku“, svojedobno su izjavili članovi izraelske skupine  „Golden Delicious“ Ari Teperberg i Inbal Yomotovian, što i dokazuju sa svoje dvije male predstave: „Jonathan“ i „Plavi stol“ pa bi se njihov bi scenski govor mogao opisati kao „kazalište objekata“. U priči o Jonathanu (zelena jabuka) poigravanjem jabukama, kojima svašta rade, prikazuju cijelu lepezu najrazličitijih osjećaja, dok je  predstava „Plavi stol“ vezana uz život u podmorju , a morski stanovnici  nastaju kombinacijom različitih  predmeta iz  kućanstva.  Podsjetimo tek usput da  ime njihove grupe znači određenu vrstu jabuke!
10+

„PRIJATELJSTVO“ („AMIKECO“), Canicula Puppets, Gvatemala
Srijeda, 19. rujna, 11 sati, KUC Travno

Ideja o esperantu kao jeziku koji nikome nije materinji, ali bi služio za univerzalno sporazumijevanje nije u potpunosti nikada saživjela, mada su uvijek postojali ljudi koji su ga govorili (podsjetimo se  početaka PIF-a kao festivala na kojem su lutkari izvodili predstave na esperantu). Guatemalsko/ciparska skupina lutkara „Canicula“ odlučila je svoju predstavu nazvati esperantskom rječju za prijateljstvo „Amikeco“.

Glavni lik, uz glazbu Sergia Marroquina de Leona, traga za nekim važnim životnim činjenicama  zahvaljujući vještim rukama Helene Josephides i redatelja Roberta Brahama Chaveza.
4+, bez riječi

„PINOCCHIO“, Novo kazalište, Slovačka
Srijeda, 19. rujna, 18 sati, ZPC

Na kazališnom atlasu Europe slovački grad Nitra nije nepoznata lokacija, a od svibnja 2016. bogatiji je za još jedno kazalište jednostavno nazvano „Novo kazalište“.  Iz njega nam dolazi  autorski projekt lutkara, glumca, redatelja i scenografa Ivana Martinke „Pinokio“, potaknut  poznatim Collodijevim romanom o drvenom lutku koji želi postati dječak.

Ne radi se o doslovnoj ilustraciji poznatog romana, već o glazbeno-lutkarskoj asocijaciji  s temeljnim pitanjem: „Kada obično biće postaje ljudsko?“  Glazbu je skladao Martin Gaišberg.
5+

„NIČIJA ZEMLJA“, Kazalište lutaka Merlin, Grčka / Njemačka
Četvrtak, 20. rujna, 11 sati, ZKL

Kada nikamo ne možeš otići, osuđen si gledati samo onaj svijet koji te okružuje... Ali, možda ga se može promijeniti?! Kroz san ili maštu koji bi mogli biti jači od stvarnosti! Tako nekako razmišlja strašilo Noone, nepomično stojeći i gledajući uokolo u predstavi „Nooneova zemlja“  Kazališta lutaka Merlin.

Redatelj predstave Dimitris Stamou s Demyjem Papadom kreirao je  lutke i kostime, a zajednički izvode ovu predstavu. Njih dvojica svoje su kazalište osnovali u predgrađu Atene, ali su 2011. žarko grčko sunce zamijenili onim u Berlinu. Zahvaljujući  poznatom čarobnjaku došli su nam pokazati kako njihovo strašilo priča „tamne priče za svijetle duše“.
4+

„IGRA VREMENA“, David Zuazola, Čile / Španjolska
Četvrtak, 20. rujna, 13 sati, DK Dubrava

Predstavu „Igra vremena“ proglasili su eksperimentom jer se David Zuazola upustio u nesvakidašnji podvig: u jednu je predstavu uključio sedam priča koje su režirali redatelji iz sedam različitih zemalja (Poljska, Portugal, Tajvan, Grčka, Španjolska, Kolumbija, Indija) i svaka traje po sedam minuta. Ovaj čileanski lutkar koji se školovao i nastanio u Španjolskoj povezuje lutke i mehanizme, stvarajući pomalo zastrašujuću vizualnu cjelinu, pa ako nabrojim naslove priča  poput „Vampir“, „Smrt“, „Alien“ ili „Nakaza“, onda možda valja poslušati preporuku da gledatelji nemaju manje od sedam godina!
7+

„PLETI MI, DUŠO, SEVDAH“, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku
Četvrtak, 20. rujna, 17:30, KUC Travno
Četvrtak, 20. rujna, 20 sati, KUC Travno

Pod pojmom sevdaha slute se ljubav, ljubavna čežnja i strast – sve ono što ljudsko biće prepoznaje kao neku drugu i drugačiji vlastitu narav, a poticaj dolazi od nekoga nepoznatog, no ubrzo bliskog. Predstava „Pleti mi, dušo, sevdah“,  koju je osmislilo osmero  studenata/studentica 2. godine diplomskog studija Kazališne umjetnosti na osječkoj akademiji, temelji se na koncima kao vidljivom elementu i mentalnim nitima kao važnim, mada nevidljivim. U doba kada je predstava nastala, obrazovna institucija zvala se Umjetnička akademija u Osijeku, ali kao i kod vuka, promjena imena (dlake) nije promjena ćudi, odnosno darovitosti  mladih ljudi koji izlaze iz Akademije. Budući da  se radi o ljubavnim prepletima, predstava je namijenjena onima koji bi mogli znati o čemu je riječ, jer imaju barem 16 godina.
16+

„NOVE AVANTURE PLJAČKAŠA HOTZENPLOTZA“, Kazalište lutaka Bóbita, Mađarska
Petak, 21. rujna, 12 sati, KUC Travno

Nakon što je roman o avanturama pljačkaša Hotzenplotza izazvao oduševljenje djece, njemački književnik Otfried Preussler napisao je još dva romana vezana uz njegove dogodovštine. Drugi roman o Hotzenplotzu redatelj Janko Schneider i njegova suradnica Melinda Papp nazvali su „Nove avanture pljačkaša Hotzenplotza – povratak Hotzenplotza“ i priredili ga za izvedbu u Lutkarskom kazalištu Bobita iz Pečuha. Protiv nepodopština opakog pljačkaša bore se Kasperl i njegov prijatelj  i pri tome  koriste jako neobična  pomagala, što je sve osmislio Erik Grosschmid. Ovo mađarsko kazalište lutaka utemeljeno je 1961. i danas djeluje u obnovljenoj palači Zsolnay.
4+