PRAZNIK BUTOH PLESA
Učenica velikog Kazua Ohnoa stiže u Močvaru
U Velikom pogonu Jedinstva, 22. rujna, s početkom u 20 sati, nastupa dvoje velikana japanske izvedbene scene koji predstavljaju rad začetnika butoh plesa Kazuo Ohna u dvije inspirativne predstave
Objavljeno: 17.9.2015. 12:49:25
Izvor: kritikaz.com
Autor: Kritikaz.com
Mitsuyo Uesugi / pumpenhaus.de

Kazuo Ohno ističe se kao jedan od najutjecajnijih plesača 20. stoljeća te ga povjesničari suvremenog plesa stavljaju u društvo s velikanima Merceom Cunninghamom i Pinom Bausch

Zajedno s Tatsumijem Hijikatom i Akirom Kasaijem Ohno je krajem pedesetih godina prošlog stoljeća oblikovao plesni odgovor na kaos u kojemu se našao Japan nakon kraja Drugog svjetskog rata - butoh ples.  

Energija koju je Ohno na plesnim pozornicama prenosio na svoju publiku bila je impresivnog intenziteta, te se navodi kako su njegovi nastupi publiku ostavljali dirnutu do suza, utopljenu u njegove pokrete koje su promatrali s obožavanjem i čistom zaljubljenošću u njegov lik.

Ohnoovi pokreti i plesni senzibilitet glavna su inspiracija plesaču Takau Kawaguchiju koji je proveo mnogo vremena analizirajući svaki pokret, mimiku lica, utjelovljujući Ohnovo vlastito tijelo kako bi što vjernije prikazao publici svu ljepotu butoh plesa. Kawaguchi je u tom procesu osjećao Tijelo, pitanja koje Tijelo nameće u cilju postojanja jednog s Tijelom. Sam proces stapanja bio je, kako sam autor napominje, put u nepoznato. No taj put ne samo da je bio nepoznat, nego i usamljen. Proces sjedinjenja u predstavi „About Ohno Kazuo“ je eksperiment koji je generirao nešto novo prateći tragove pokreta Kazuo Ohna.

Mitsuyo Uesugi je butoh plesačica koja je provela najviše vremena kao učenica slavnog Ohna, počevši upijati znanje od sedamdesetih godina 20. stoljeća. U svoje tijelo upila je njegovu tehniku, dušu, metodu, ljubav i ego u potpunosti. Njegova metoda je unutar nje rasla i gradila njezino tijelo, kao i njezinu dušu koja izlazi na vidjelo u „A Story of Lady 'O'“ u kojemu ona još jednom postaje razigrana djevojčica.

Dva solo nastupa, zaokružena u rpedstavu "Re-discover Kazuo Ohno", stižu 22. rujna u Pogon Jedinstvo u sklopu Queer Zagreb sezone, a ulaznice po cijeni od 50/30 kuna možete kupiti na ulazu u Pogon Jedinstvo (Močvara) na dan izvedbe.