ZA MALE I VELIKE
Lutke su i dalje čudo
„Ovo je čudo!“ vikala su djeca mlađa od 7 godina tijekom izvedbe predstave "O janjetu koje je palo s neba" i tako potvrdili riječi selektorice festivala o PIF-u koji nam ujedno donosi lutkarska čuda, a njegovo održavanje također je svojevrsno – čudo
Objavljeno: 18.9.2015. 23:53:44
Izvor: kritikaz.com
Autor: Kritikaz.com
Publika na 48. PIF-u / pif.hr

Unatoč smanjenju sredstava i nešto skromnijem programu, 48. međunarodni festival kazališta lutaka PIF u proteklih je pet festivalskih dana dokazao kako interes za lutkarstvo još uvijek postoji, što su dokazale i rasprodane izvedbe predstava "O janjetu koje je palo s neba", namijenjene najmlađoj djeci, ali i predstave "Duga" studenata Umjetničke akademije u Osijeku, namijenjene odraslijoj publici.

Ovogodišnji PIF publici je ponudio niz predstava za predškolsku djecu na koje je publika izvrsno reagirala, a posebno su se istaknuli slovenski lutkari čak dvjema predstavama za najmlađu publiku – "Patka, smrt i tulipan" koja upravo tu publiku suočava s pitanjem smrti, i inovativnom predstavu o prijateljstvu "Mali plavi i mali žuti".

Posebno oduševljenje publike izazvala je predstava "O janjetu koje je palo s neba" Naivnog kazališta Liberec iz Češke, za koju se doista tražila karta više, a djeca su uživala u interaktivnom pristupu, podržavanju svih osjetila i duhovitim i jednostavnim efektima koji pred publikom istovremeno otkrivaju, ali i stvaraju kazališnu čaroliju.

Osječka "Duga" u režiji Tamare Kučinović dokazala je da u svijetu lutkarstva oživjeti može sve – i kamen, i glina, i voda, ali i predivna Šimunovićeva pripovijetka o djevojčici koja je htjela postati dječak. Kroz mnoštvo folklornih elemenata, efektnu scenografiju koja uvjerljivo dočarava krš dalmatinske zagore, dinamičnu glumačko-lutkarsku igru osječki studenti stvorili su predivnu, poetičnu predstavu i  još jednom PIF-ovu publiku na dvije rasprodane izvedbe ostavili bez daha.

U popratnom programu brojni posjetitelji mogli su uživati u programu "Mali lutkari na PIF-u", u sklopu kojeg su se na PIF-u predstavile najmlađe nade hrvatskog lutkarstva, učenici osnovnih škola i polaznici lutkarskih radionica, u filmskim projekcijama i brojnim radionicama za lutkarske početnike svih uzrasta. Petak popodne rezerviran je za reviju studentskih produkcija na Sceni Travno, a studentska predstava će i zatvoriti PIF -  nakon svečane dodjele nagrada, publika će sutra, 19. rujna, na sceni Travno u 20 sati moći pogledati predstavu "Mjesečina" autorice Anamarije Jurišić