UTORAK, 4. LIPNJA, 21 SAT
Veliko finale Eurokazove „Pjesme cvrčka“ na platou Mamutica
Nakon turneje po šest hrvatskih gradova, kazališna karavana nove predstave 'Pjesma cvrčka' u produkciji Eurokaza stiže u Zagreb gdje će za veliko finale projekta 'Scenska kreativnost u starijoj dobi' prirediti pravi kazališni spektakl
Objavljeno: 3.6.2019. 3:55:08
Izvor: kritikaz.com
Autor: Kritikaz.com
"Pjesma cvrčka" / Promo

Svekupno čak 60 'seniora', glumaca amatera starijih od 54 godine, koji su uz bok profesionalnoj glumačkoj ekipi - Mira Bosanac, Igor Baksa, Sven Jakir i Siniša Miletić - debitirali na sceni pred publikom u svojim gradovima, te od početka aktivno sudjelovali u pripremi i realizaciji kazališnog komada visokih estetsko-umjetničkih kriterija, u utorak 4. lipnja će u 21 sat na otvorenoj pozornici, platou ispred zagrebačke Mamutice i Centra za kulturu Travno, ujediniti se u posebno osmišljenoj megaizvedbi, slobodnoj dramatizaciji poznate Krležine novele „Cvrčak pod vodopadom“, prošarane nizom proznih i lirskih fragmenata njegova moćnoga opusa.

Za tu atraktivnu izvedbu, gdje će glumci kojima su godine samo broj zasjati u narodnim nošnjama kraja iz kojeg potječu, govoreći scenski o svojoj kulturi, postavit će se i posebno gledalište za publiku, tribine s izdašnim brojem sjedala. Ulaz je slobodan, a predstava će se moći pratiti i s brojnih balkona najmnogoljudnije zagrebačke zgrade, od milja zvane Mamutica. U slučaju kiše „Pjesma cvrčka“ neće utihnuti, već se preseliti u veliku dvoranu KUC-a Travno.

Režija ovog kazališnog projekta, povjerena je Ivi Srnec, ujedno i idejnoj začetnici cijele priče. Dramaturgiju predstave potpisuje Beatrica Kurbel, koreografkinja je Irena Mikec, za scenografiju je zaslužan Tihomir Milovac, kostime je osmislila Petra Mina Petričec, a glazbu skladao duo Nikola Kodjabasia i Antun Toni Blažinović.

Projekt Scenska kreativnost u starijoj dobi sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu operativnog programa 'Učinkoviti ljudski potencijali', a krucijalni cilj projekta je unaprjeđenje vještina osoba starijih od 54 godine putem participativnih umjetničkih aktivnosti.