"HELVEROVA NOĆ", POŽEGA
Mlade glumačke snage o žrtvama ideološke mržnje
U petak, 30. listopada u Gradskom kazalištu Požega mladi glumci Vanja Jovanović i Marijana Matoković premijerno će izvesti predstavu "Helverova noć", autora Ingmara Villquista, pod mentorskom palicom Jasmina Novljakovića
Objavljeno: 28.10.2015. 11:37:57
Izvor: kritikaz.com
Autor: Kritikaz.com
Helverova noć / Dario Hak, Gradsko kazalište Požega

U mračnoj, klaustrofobičnoj sobici dvije osobe vode bitku sa životom i preživljavanjem. Dok Karla u brizi oko bolesnog Helvera vidi cijenu za oprost zbog životnih neuspjeha, djetinjasti junak brine neke druge brige, fasciniran grupnim fanatizmom, nasiljem i okrutnošću. No uskoro sve pada u vodu te oboje postaju žrtve ideološke mržnje.

Helverova noć“, Ingmara Villquista smatra se jednom od najuspješnijih poljskih suvremenih drama. Iako su na sceni tek Karla i Helver, iza njih se nalazi moćna gomila likova koji, iako ih ne vidimo, vrlo intenzivno sudjeluju u drami. Komad se, tako, razdvaja na dvije radnje - vanjska, koje naizgled nema, smješta dramu u vremenu i „povijesnom“ kontekstu te je pokretač druge radnje koja se događa na sceni u Karlinom stanu.

Tekst je preveo Jasmin Novljaković, a igraju studenti pete godine glume i lutkarstva na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, Marijana Matoković i Vanja Jovanović, kojemu je ovo ujedno diplomski rad iz glume. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Zdenka Lacina.