"STOLIĆU, PROSTRI SE!"
O radu i neradu, istini i laži u DK Dubrava
Nakon dugo vremena dočekali smo novu premijeru u Dječjem kazalištu Dubrava, "Stoliću, prostri se" u režiji Zorana Skalickog
Objavljeno: 4.12.2015. 3:46:55
Izvor: kritikaz.com
Autor: Kritikaz.com
Stoliću, prostri se! / kazalistedubrava.hr

Premijera predstave "Stoliću, prostri se!" održat će se u petak, 4. prosinca. U predstavi igraju Matija Čigir, Petar Atanasoski, Hrvoje Horvat i Pavle Vrkljan. Redatelj predstave je Zoran Skalicki, a asistentica redatelja Iva Lehunšek Panić. Tekst bajke braće Grimm adaptirao je i dramatizirao Bruno Margetić. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Jasmina Kosanović, a njena asistentica je Dunja Vuković. Autor glazbe je Vlatko Panić, dok grafičko oblikovanje potpisuje Luka Vucić.

Bajka "Stoliću, prostri se!" govori o odnosu oca i trojice sinova, o radu i neradu, istini i laži. Osim, u svjetlu suvremenih pedagoških i civilizacijskih težnji, zastarjelih elemenata poput batine koja fizički nasrće na one koji ih trebaju primiti, bajka donosi začudne predmete poput stola koji se sam prostire i magarca koji 'na oba kraja' izbacuje zlatnike kad se to od njega zatraži.

Promatrano iz vizure koja u obzir uzima suvremeni kontekst potrošačkog društva, a posebice u post-tranzicijskom društvu poput našega, predmeti koji sami od sebe donose beskonačna dobra i danas predstavljaju objekt žudnje i sanjarenja mnogih.

Prva izvedba za građanstvo bit će 5. prosinca 2015. u 19 sati. Nadamo se da je ova premijera najava sretnijih dana za Dječje kazalište Dubrava, koje je prije nekoliko godina bilo jedna od žarišnih točaka kazališta za djecu, da bi palo žrtvom zastrašujuće kulturne politike dragog nam Zagreba.